15 lucruri mai puțin știute despre Istanbul

Pe langa atractiile turistice si viata minunata de aici, stiai ca de orasul Istanbul se leaga si lucruri mai putin stiute? De la lalele pana la Agatha Christie, exista cateva secrete despre marele oras, neaccesibile publicului larg, cel putin pana acum.
1. Istanbul este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente: Asia si Europa.
2. Istanbul, desi este capitala antica a multor imperii, de la cel Roman pana la cel Otoman, nu este si capitala moderna a Turciei, care se afla la Ankara.
3. Istanbul, cunoscut si sub numele de Constantinopole, gratie imparatului roman Constantin cel Mare, este construit pe sapte coline, aidoma colinelor Romei.
4. Sub Imperiul Otoman, orasul a fost renumit pentru cele peste 1400 de toalete publice.
5. Desi nu este capitala tarii, Istanbul este cel mai mare oras din Turcia, avand cca 14,1 milioane de locuitori (2013), dintre care 99% sunt musulmani.
6. Lalelele, simbolul Olandei, isi au originea in Istanbul, acesta find orasul din care au ajuns in Olanda.
7. Marele Bazar este cel mai mare si mai vechi bazar acoperit din lume, cu peste 3000 de magazine.
8. Autoarea britanica Agatha Christie a scris faimosul sau roman “Crima din Orient Express” in hotelul Pera Palas din Istanbul.
9. Istanbul este inconjurat de mare, stramtoarea Bosfor strabatandu-l chiar prin mijloc. Cu toate acestea, zapada este ceva obisnuit aici, media anuala fiind de 45 de centimetri.
10. Istanbul are aceeasi populatie – peste 13 milioane locuitori – ca si una dintre cele mai mici tari din Europa: Belgia.
11. Numit initial Turnul lui Isus, turnul Galata a fost construit in anul 1348, in varful zidurilor fortificate si a servit drept inchisoare pentru prizonierii de razboi. Ulterior a devenit observator astronomic, iar in prezent ofera privelistea panoramica a orasului, celor care urca in el.
12. A fost sursa de inspiratie pentru scriitori celebri, de la Paul Theroux si Ernest Hemingway, pana la Orhan Pamuk si Abdülhak Sinasi Hisar
13. Istanbul a fost declarat in anul 1502 cel mai aglomerat oras din lume.
14. Istanbul se mandreste cu al treilea cel mai vechi metrou din lume, construit in anul 1875. In fapt, Tünel era un fel de funicular (inca in functiune), are o lungime de 573 de metri si se afla in cartierul Beyoglu.
15. Istanbul a fost Capitala Europeana a Culturii in anul 2010, dar nu a gazduit niciodata Jocurile Olimpice.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    ×

    AviChrisTravel.ro

    ×